Majorna under 10 år
- 1936 - 1946
Det är något förunderligt med Majorna. Har man vuxit upp där förblir man majgrabb eller majtös livet ut var man än hamnar i världen, menar majborna. Så skriver Ulla Ståhl om Majornas historia inledningsvis i en artikel på nätet.
Så känns det för mig också, född i Majorna och bott där i många år i ett landshövdingehus.
Medlem i föreningen Gamla Majgrabbar är jag också.
Jag har gått i skolor i Majorna från ett år i förskolan, som då kallades ”Kindergarten”, via 4 år i folkskolan - Kungsladugårdsskolan,
till Läroverket - HAL i Majorna, där jag efter fem år, 1946, tog realexamen och efter ytterligare tre år studentexamen 1949.
Vid tiden för realexamen flyttade vi till en villa i Kungssten, där jag träffade
min blivande hustru Solveig. Efter några år flyttade vi till en större villa på Nya Varvet. Där firades min studentexamen efter 8 år på Högre Allmänna Läroverket i Majorna (HAL). Se dokumentet HAL i Majorna.
Till Majorna, Slottsskogsgatan 23, flyttade alltså familjen 1936. En för då tiden modern lägenhet med ett rum och kök, hall, garderob och lägenhetstoalett. Se bilden!
Bägge föräldrarna arbetade och vi
barn, Sixten och jag, passades av anställd flicka från Dalsland. Hon fick husera i köket. Vi övriga i rummet och stövaren/jakthunden i hallen.
En kortvaruaffär öppnades av föräldrarna några kvarter från bostaden, i ett bostadsområde som kallades Solgårdarna. Barnfamiljer bodde där och var bra kunder då kläderna syddes själv på den tiden. Tyger, stuvar, hämtade far i Borås, där han fick bra kontakter med grossister. När han kom till stuvaffären med nya tyger blev det kö utanför affären.
Året innan skolan (1936) fick jag gå på Kindergarten, som fanns strax intill Karl Johans kyrka (på andra sidan Karl Johansgatan).
Sedan blev det Kungsladugårdsskolan 1937 – 1941, varefter Jag kom in på Högre Allmänna Läroverket HAL i Majorna och tog studenten där 1949.
Men
1946 tog jag realexamen och vi flyttade till Kungssten i huset intill min blivande hustrus bostad.
Under åren i Majorna inträffade också orostider i och med världskriget 1939 – 1945. Vi barn hölls utanför information om allt elände i kriget men påverkades genom att vi bl.a. evakuerades till min far föräldrahem i Förlanda. Några månader 1940 gick jag i skola där under fars gamla lärare. Det var gammaldags undervisning med katekes och religion som huvudämnen. Något som var främmande för ett stadsbarn.
En nära vän, den två år äldre Charles Björkander, som bodde i samma kvarter. Han tog mig under sina vingars beskydd. Han introducerade mig bl. a. I scouting. Se under det avsnittet. Han försökte också, med dåligt resultat, att ta mig in i S02, ett simsällskap som hade möten på Renströmska badet. Vi var under kriget ute i skärgården och plockade måsägg, som mor gjorde pannkakor av till oss.
Andra minnen är biografbesök oftast på på ”Röda sten”, en biograf på Slottsskogsgatan, Mariaplan.
Röda sten,
biograf på Mariaplan i Göteborg,
som öppnade 27 augusti 1934. Den renoverades under sommarstängningen 1944 och öppnade igen 24 juli med Vägen
till Cairo, och stängde 31 maj 1963.
Men det fanns fler biografersom fick besök då och då. Se filen om Biografer i Majorna.
På Slottsskogsgatan bodde också en vän och skolkamrat på Västra, Ralf Davidsson, som på äldre dar blev ingenjör och arbetade på SJ.
På äldre dar blev jag medlem (passiv) i föreningen Gamla Majgrabbar, som har lokaler i Gathenhielmska Kulturreservatet. Solveig och mitt bröllop 1954 firades i dessa lokaler tillsammans med släkt och vänner.
På Pölgatan i en lokal firades min fars 40-årsdag, 1945. Jag var 15 år. Vi (Charles Björkander och jag) sålde "Älgspillning" en liten tidning vi gjort i scoutpatrullen, Älgen. På samma ställe hade vi kalaset i samband med vårt brällop 1 augusti 1964.
Gamla slottskogsgatan
OM MAJORNA
Från Wikipedia hämtade data om Majorna.
Krigstider i Majorna
Majorna_en_historievandring
Ströva-på-Slottskogsgatan
Ett strövtåg i nutid och dåtid
Gamla Majgrabbar
Exempel på program och aktiviteter 2017
Kungsladugård
Kungsladugård också en del av Majorna.
Majornas biografer
Röda Sten var "vår" biograf.
Pölgatan
Där vi firat bl. a. vårt bröllop och där Gamla Majpojkar håller till.
Senaste kommentaren
Tack för brevet så roligt att läsa,jag har verkligen haft behållning av det.Hoppas att vi får vara friska så vi kanske kan träffas och prata om den tiden.
Jag skulle vilja tala med Dig om en artikel till tidningen Distriktsläkaren som skall handla om provinsialläkarhistoria.
Peter M Nilsson, Lund
0704-50 34 56
Ja det måste vi, Kan vi kommunicera på ngt sätt? Facebook?e-mail? telefon? adress?
Bengt
Jag letade efter er och fann denna sidan när jag då får se en sammanfattning av "livet " tänkte jag att jag kanske jag kunde tillföra något.Det var en underbar tid för mig och ni blev min livlina .