Spri_14-72
Huvudsyftet med Spri-projektet var att med denna helhetsbild utforma vägledande riktlinjer för en öppenvårdsstruktur, som möjliggjorde en decentralisering av specialiserad öppen vård.
Blockchefstiden
Blockchefstiden – 1970-talet
Under 1970-talet kom ansvaret för hälso- och sjukvården att alltmer decentraliseras från statsmakterna till landstingen. Älvsborgs läns landsting beslöt
att successivt bygga upp en ny sjukvårdsorganisation med decentralisering av både den politiska och den administrativa ledningsorganisationen.
Från 1 mars 1972 indelade man sjukvårdsområdet i två distrikt,
det norra respektive det södra sjukvårdsdistriktet. Varje distrikt leddes av en direktion som fick fullständigt driftsansvar för all hälso- och sjukvård i distriktet. Den politiska direktionens högsta tjänsteman, sjukvårdschefen
skulle vara en läkare. Den förste sjukvårdschefen i södra distriktet med placering vid centrallasarettet i Borås var Arne Aldman.
Sjukvårdsverksamheten indelades i block som leddes av blockchefer. De senare
skulle vara läkare då man trodde att en läkare som chef lättare skulle kunna förstå verksamheten och hålla nere de stigande kostnaderna för vården. (Vilket efter några år visade sig vara fel tänkt).
Primärvården/Allmänmedicinen fick efter många diskussioner och viss tveksamhet från centralt håll eget block med blockchefer, blockföreståndare och primärvårds–administrativa resurser.
Bengt Dahlin blev en av blockcheferna. Orsaken till detta var troligen hans fackliga engagemang och deltagandet i den centrala utredningen av primärvårdens uppbyggnad, (Spri rapport 14/72, se bilagd pdf-fil). Utredningen kom att ligga till grund
för primävårdsutbyggnaden i landstinget under 1970-talet.
Provinsialläkarmottagningarna/enläkarstationer byttes mot flerläkarenheter. Dahlin var starkt engagerad i uppbyggnaden av dessa i hela landstinget.
Allmänläkarblocket fick ledningen och ansvaret för den i distriktet förekommande provinsialläkarorganisationen, barnmorskeverksamheten, dispensärverksamheten, distriktsvården samt mödra- och barnhälsovården.
Allmänläkarblocket växte snabbt och det administrativa ansvaret delegerades till distriktsöverläkare och primärvårdsföreståndare i fyra områden varav Mittenälvsborg var ett.
Den öppna vården hade tidigare en till Vänersborg helt centraliserad administration. Handläggare var Märta Andreasson, Annie Andersson och Agne Svensson. Man försökte göra vårdcentralerna så mycket självstyrande
som möjligt. Styrmedlen var målstyrning med regelbunden gemensam information (blockmöten), gemensamma regelverk och förstås budgetramar. Vårdcentralernas verksamhet påverkades knappast.
På vårdcentralerna
utsågs chefer som också var läkare, och avdelningsföreståndare som var sjuksköterskor. De hade att överföra blockledningens intentioner och genomföra vården på effektivaste sätt inom ansvarsområdet
– inte alltid så lätt. Om verksamheten se bifogad pdf-fil, Primärvårdens uppbyggnad under 1970-talet.
Primärvården under 1970-TAL
Hur vi arbetade på 1970-talet i primärvården i Lerum.
Senaste kommentaren
Tack för brevet så roligt att läsa,jag har verkligen haft behållning av det.Hoppas att vi får vara friska så vi kanske kan träffas och prata om den tiden.
Jag skulle vilja tala med Dig om en artikel till tidningen Distriktsläkaren som skall handla om provinsialläkarhistoria.
Peter M Nilsson, Lund
0704-50 34 56
Ja det måste vi, Kan vi kommunicera på ngt sätt? Facebook?e-mail? telefon? adress?
Bengt
Jag letade efter er och fann denna sidan när jag då får se en sammanfattning av "livet " tänkte jag att jag kanske jag kunde tillföra något.Det var en underbar tid för mig och ni blev min livlina .