Far och Mor
Om min far och mor
Om min far
Gustav Reinhold Johansson f. 1905.
Min far växte upp som äldste son på föräldragården Gränshult,
Förlanda. Han utbildades till lantbrukare för att ta över fädernegården så småningom – men så blev det inte.
Utbildningen omfattade kontrollassistentlinje på Strömma lantbruksskola
i Sätila. Sedan arbetade han som sådan i på stora gårdar i Halland bl. a. Susegården, en herrgård i Kvibille socken, Halmstads kommun.
För att utveckla kreatursbeståndet köptes en tjurkalv som avelsdjur från Susegården. Men kalven spakades ihjäl av en häst
på gården. Den slaktades på gården och såldes på marknad i Kungsbacka. Man fann att det var inbringande ekonomiskt. Händelse gjorde att hans bägge bröder blev slaktare med gårdsslakteri på Gränshult.
Efter giftermålet 23 juni 1929 lämnade han dock tanken på att bli bonde för att ägna sig åt affärsverksamhet. Det var hustrun Linneas val. Hon ville inte bli bondmora. Första affären blev en fruktaffär på Bangatan i Majorna. Bostad på Krukmakaregatan. Parets första barn, Bengt, föddes då i Karl Johans församling i augusti 1930. Man hade flyttade sedan till Amiralitetsgatan, samma gata som Solveig föräldrar makarna Ebba och Knut Olsson bodde när Solveig föddes tre år senare.
Snart flyttade man till Mölndal och bodde 1933 - 34 i en förhyrd liten stuga i Lackarebäck. Nu ligger det ett äldreboende mitt emot kullen där vi bodde. Far var jägare. Därför hade vi flera hundar under åren stövare och fågelhundar mest men också taxar., som jag ofta fick rasta med hjälp av cykel.
Öppnade fiskaffär på Södra vägen och körde fiskbil (Chevrolet 1928, som flaket var möjligt att ta bort) i Fjärås, Kungsbackaregionen. 1934 föds andra sonen, Sixten, i Mölndal.
1935 skaffar de en kortvaruaffär på Slottsskogsgatan och flyttar till samma gata nr 27. Se Majorna under 10 år.
Affärerna gick bra. Far engagerade sig också i Göteborgs köpmannaförening.
Man skaffade sommarställe i Härryda. Där
odlas bl.a. jordgubbar, som säljs och förstås grönsaker och potatis för eget bruk. Far har också biodling, ett tiotal kupor. Allt detta var vi pojkar tvungna att engagera oss i. Inte alltid så glada för jobbet men
nyttig kunskap gavs.
Sedan flyttar vi till eget hus i Stadsgränsen 1946. Där träffas Solveig och Bengt. Vi bodde grannar. Tre år senare flytt till ett större hus på Näktergalsgatan, Nya Varvet. I det senare firades min studentexamen 1949.
Men så blev det skilsmässa. Mor fick Härryda och bostaden. Gustav behöll affären som så småningom såldes och en nyetablering gjordes på Hisingen. Han bor då i Västra Frölunda men gifter om sig och flyttar till Nol. Avlider på Kungälvs lasarett 1988 i blodsjukdom, benmärgen slutar producera blodkroppar. Gravplats Lerums kyrkogård.
Om min mor
Ruth
Linnea Dahlin
Född 1901
Föräldrarna Anna Sofia Dahlin f. Svensson Ullman och Johan August Dahlin. Den senare med anor från Dalsland – se Bengt släktbok.
Hon lämnades bort till fosterföräldrar
när fadern dog 1902. Uppvuxen
hos Johan och Emma Olsson i Getebergsäng, på gränsen Gbg/Mölndal.
Emma var kusin (?) till Emma Johansson Gränshult, Förlanda, som
man besökte av och till. Där
träffade hon blivande maken Gustav
Johansson och gifte sig 23 juni 1929. Registrerad som boende Annielund, Krokslätt. Det blev stort "bondbröllop" i Gränshult.
Vidare öden fram till skilsmässan 1950 - se Gustav Johansson ovan.
Öppnade efter skilsmässan en fruktaffär i Majorna och senare en pappershandel på Hisingen. Hon hade svårt att sköta ekonomin och fick gå ifrån affärslivet i slutet av 1950-talet. Fick förtidspension p g a Mb Bechterew. Flyttade till Karl Johansgatan (servicelägenhet) och så småningom till Svalebohemmet, där hon avled 1993 p g a "ålderdomssvaghet".
Det var min mors ambitioner för sönerna att vi fick studera. Jag fick också fara utrikes dels på jamboree i Frankrike – se scouting. På ett internationellt scoutläger på Gränsö utanför Västervik
fick jag kontakt med en engelsk scout, som bjöd mig till sitt hem på Isle of White. En spännande första resa utrikes på egen hand. Men det fungerade. Han avled på ett fartyg där han skulle rensa en tank. Trafgiskt, men
mina kontakter fortsatte med föräldrarna brevledes och på besök några gånger.
Efter skilsmässan, med den turbulens i vardagslivet den orsakade, fick jag och min bror ställa upp och hjälpa med
vår mors affärs- och vardagsliv. Detta bidrog till att jag kom efter i studierna och fick ”hoppa över” en termin. Värre var det med min bror Sixten som hoppade av gymnasiet på Majorna under första ring. Senare läste
han privat och klarade sig fint med anställning på AGA i Stockholm.
Senaste kommentaren
Tack för brevet så roligt att läsa,jag har verkligen haft behållning av det.Hoppas att vi får vara friska så vi kanske kan träffas och prata om den tiden.
Jag skulle vilja tala med Dig om en artikel till tidningen Distriktsläkaren som skall handla om provinsialläkarhistoria.
Peter M Nilsson, Lund
0704-50 34 56
Ja det måste vi, Kan vi kommunicera på ngt sätt? Facebook?e-mail? telefon? adress?
Bengt
Jag letade efter er och fann denna sidan när jag då får se en sammanfattning av "livet " tänkte jag att jag kanske jag kunde tillföra något.Det var en underbar tid för mig och ni blev min livlina .