För att förbereda mig inför en tänkt datorisering av Gråbo vårdcentral gick jag 1983 en fempoängskurs om ”Datorer och samhälle” vid Institutionen för informationsbehandling vid Göteborgs Universitet. Tillsammans med en annan kursdeltagare, Ulla Carlsson som då arbetade som läkarsekreterare vid en öppen barnpsykiatrisk mottagning i Göteborg, avslutade vi kursen med att skriva en uppsats: ”En dator köps till en vårdcentral – en mognadsprocess från tanke till beslut”. Uppsatsen tilldelades ett pris (5000:-) av dåvarande SKTF genom dess ordförande Björn Rosengren, överlämnat på ett årsmöte.
  I rapporten beskriver vi hur ett enskilt datorprojekt (Gråboprojektet) handläggs i ett landsting från start till beslut. Beträffande beslutsprocessen så konstaterades att den var mycket resurskrävande.
  Gråbo VC fick av landstinget uppdraget att testa vad datorstödd vårdadministration kan ge.
Många utredningar föregick beslut. Många nivåer måste delta i beslutsprocessen. Vårdcentralens befattningshavare i allmänhet var mycket litet inblandade. Först när beslut tagits av de centrala beslutsfattarna efter MBL-förhandlingar i olika skeden kunde utbildning och påverkan komma igång på basenhetsnivå.
  Tillsammans med Kronans vårdcentral i Sundbyberg och konsulter genomfördes en "totaldatorisering" av Gråbo Vårdcentral, klar 1984. Om bakgrund och projekt, se bifogat pdf-dokument.

1984 var Gråbo vårdcentral heldatoriserad - först i landet på en vårdcentral.

En mängd rapporter producerades, som beskriver projektet i alla dess delar.

Datorjournalen_w