Referenser till vår bok
Litteratur vi använde oss av. Det blev en mängd.
Det blev en bok
Trots många besök på siten (år 2016 snart en miljon besök) så kändes det bra med en gammaldags bok. Matrialet fanns på siten. Det gällde att komprimera till mindre än 200 sidor för att göra
boken läsbar. Jan Kuuse och Bengt slet med det. Resten av materialet samlade vi på en CD-skiva, som bifogades boken, ca 500 sidor till.
För att något så när klara ekonomin fick Bengt göra IT-arbetet.Grafisk form
hjälpte en annan kamrat med, Lars Feuk,Lerum. Kompago kommunikation, Jönköping med sonen Gustav ordnade med prepress. Boken framställdes genom Göteborgstryckeriet, Mölndal. Bengt fick bevista detta. Så också tryckningen,
som skedde i Malmö.
Utgivare blev Bengt Dahlin Samhällsvärv, Lerum år 2010. ISBN: 978-91-633-6196-8.
recension_SAL
Recensent: Per G Swartling, allmänläkare
recension_Allmänmedicin
Ingmarie Skoglund
ingmarie.skoglund@vgregion.se
bok_hela
Här hela bokens innehåll, att läsa för intresserade
En kamp för livet - Stig Andersson, Universus
Stig Andersson, Säffle, Har skrivit en "heltäckande" redogörelse för "Sjukvårdens utveckling från medeltid till nutid.
I boken jag fått skriver han:
"Till Bengt! Med tack för
inspiration och arbetsmaterial! Ditt skrivande har inspirerat och varit mig till hjälp, både din bok och dina internetsidor. De finns bland mina referenser (i sex fotnoter och i något ställe i texten). Jag tackar för den uppmärksamheten!
Om sig själv skriver han på nätet "humanisteran.se/officiant/2943/" bl.a.:
Genom mitt yrke som allmänläkare har jag fått möjligheter till inblick i människors liv under skilda omständigheter, allt ifrån
den tidiga barndomen, genom vuxenlivets kriser och problem fram till gammellivets skröplighet och slutliga mötet med döden. Allt detta har givit mig erfarenhet av att samtala om svåra händelser och upplevelser. Inom mitt yrkesliv
har jag . också ägnat mig åt medicinsk etik, undervisning och handledning samt forskning. Jag disputerade på en avhandling om allmänläkares uppfattnng och behandling av depression.
Skaffa boken (400 sidor). Den rekommenderas för alla intresserade av medicinhistoria - heltäckande!
EN KAMP FÖR LIVETSJUKVÅRDENS UTVECKLING FRÅN MEDELTID TILL NUTID
- Utgivning:
- 2019, inbunden, 400 sidor, illustrerad
- ISBN:
- 978-91-87439-57-5
- Beskrivning:
-
En kamp för livet belyser vårdhistorien genom att presentera personer, idéer och olika former av praktik. Där finner man spektakulära framgångar men också djupa konflikter mellan olika vetenskapliga, kulturella, ekonomiska och politiska krafter. Reformister har kämpat mot traditionalister, vitalister mot materialister. Holism har stått mot reduktionism, hälsoperspektiv mot sjukdomsperspektiv, biomedicinskt tänkande mot psykosocialt.
Nedslag görs i Jenners smittkoppsvaccin, bakteriologins utveckling och upptäckten av penicillin likaväl som i Urban Hiärnes hälsobrunnar, Florence Nightingales sköterskeskola och striden om aborter, sterilisering och preventivmedel.
Utvecklingen präglas av personer som försökt förstå hur sjukdom och smärta kan lindras eller botas. Humanism, barmhärtighet och ideologi har alltid varit ledstjärnor, men möjligheter till inkomster och prestige har också varit drivkrafter.
Det ledande perspektivet är primärvårdens, det vill säga den nivå där de hjälpsökande och vårdgivarna först möts. Tyngdpunkten ligger på 1800- och 1900-talen och praktiken tas huvudsakligen från Värmland.
STIG ANDERSSON
Stig Andersson är pensionerad distriktsläkare, specialist i allmänmedicin och disputerad i medicinsk vetenskap. Han har erfarenhet som handledare, studierektor och examinator för specialistexamen. Vårdetik, historia och litteratur hör till hans intressen. Som skribent har han yttrat sig i dagspress och facktidskrifter. År 2009 gav han ut boken Joost Lakmaker. Överlevare från Auschwitz.Yrkesbeskrivningar
Här finner du Rosenstein och Bengts yrkesbeskrivningar bl. a.
Senaste kommentaren
Tack för brevet så roligt att läsa,jag har verkligen haft behållning av det.Hoppas att vi får vara friska så vi kanske kan träffas och prata om den tiden.
Jag skulle vilja tala med Dig om en artikel till tidningen Distriktsläkaren som skall handla om provinsialläkarhistoria.
Peter M Nilsson, Lund
0704-50 34 56
Ja det måste vi, Kan vi kommunicera på ngt sätt? Facebook?e-mail? telefon? adress?
Bengt
Jag letade efter er och fann denna sidan när jag då får se en sammanfattning av "livet " tänkte jag att jag kanske jag kunde tillföra något.Det var en underbar tid för mig och ni blev min livlina .